Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČEKANKOVÝ NÁPOJ

ČEKANKA (Cichorium intybus L.)

Hledání náhražek kávy začala už dávno. Po mnohých nezdarech nalezli v 18. století jednu z náhražek - ČEKANKU (cikorku) -  a díky tomu se lidé postupně naučili připravovat nápoje dostupné všem.

ČEKANKA je rostlina široce rozšířená po celém evropském kontinentu. Se světle modrými kvítky čekanky se setkáváme v polích i podél cest. Kořen čekanky v potravě používali už staří egypťané, jeho použití jako náhražky kávy začalo v Německu a posléze se rozšířilo do ostatních zemí.

Botanika rozlišuje devět druhů čekanky, ale kultivují se jenom dva. Jako potravina se používají listy a kořeny čekanky obecné. Kořeny jsou bílé, téměř bez zápachu, obsahují 75% vody. Šestina sušiny obsahuje vysokomolekulární uhlovodík inulin, který se hydrolýzou přemění na fruktózu. Kromě inulinu obsahuje ještě další cukry a malé množství bílkovin a tuků. Glykosid intibin dodává nahořklou příchuť.

Kořeny čekanky se vysušují do osmiprocentní vlhkosti, a v tomto stavu se skladují. Na kostičky nařezané sušené kořeny se praží při teplotě do 180°C. Přitom probíhá hydrolýza inulinu, obsah fruktózy se zvýší ze 2 na 20 %, dochází k rozrušení glykosidu intibin, a čekanka ztrácí nadměrnou hořkost. Při záhřívání fruktóza karamelizuje – tím čekanka získá hnědou barvu. V důsledku mnoha složitých chemických reakcí se tvoří cikoreol, který má mnoho společného kafeolem. Zejména cikoreol určuje chuť nápoje a dává mu charakteristickou vůni.

Nápoj připravíme zalitím jedné čajové lžičky „cikorky“ cca 250ml (hrnkem) vroucí vody. Pod pokličkou necháme luhovat 3-5 minut. Poté scedíme a případně osladíme.

Další recepty na konci příspěvku

cekanka.jpg

UŽITEČNÉ VLASTNOSTI ČEKANKY

Čekanka je cennou léčivou rostlinou, odedávna odlíbenou v lidovém léčení. Ve starém Římě ji používali pro zlepšení trávení, v Egyptě z ní připravovali protijed proti hadímu a pavoučímu kousnutí. Známý Avicenna užíval čekanku k léčení trávicího traktu, zánětu očí i dny.

Ani v současnosti neztratila čekanka svou aktuálnost jako léčivý prostředek. V kořenech byla objevena látka cikorin, ve vodě rozpustný inulin, cholin, bílkoviny, tuky, pektin, vitamíny C, B1, E, éterické oleje, organické aromatické sloučeniny, minerální soli a velké množství dalších užitečných mikroelementů.

Proto má v současném léčení čekanka velmi různorodé použití jako prostředek uklidňující, snižující hladinu cukru, mající sorpční, žlučopudné, močopudné, protizánětlivé a protiparazitární účinky, snižuje horečku a má mnoho dalších vlastností.

UŽITEČNOST ČEKANKY PRO TĚLO CELKOVĚ

Čekanka jako součást stravy může mít citelný pozitivní efekt při léčení sleziny, zánětlivých onemocnění ledvin, ledvinových kamenů. Díky vysokému obsahu inulinu – přírodního polysacharidu, který příznivě působí na látkovou výměnu, dochází k vylučování toxinů a těžkých kovů z těla. Správné použití čekanky pomáhá očistit organismus od škodlivin, radioaktivních a dalších nebezpečných látek, pomáhá lepšímu usvojení vitamínů a minerálů. To vše upevňuje celkovou imunitu a odolnost.

Díky příjemné chuti a náznaku vůně kakaa lze s úspěchem podávat i dětem.

Výzkumy v laboratorních podmínkách potvrdily, že extrakty čekanky mají antioxidační účinky, což dělá z čekanky nepostradatelného pomocníka pro ženy každého věku v boji za mladost a krásu.

PŘÍZNIVÉ ÚČINKY ČEKANKY PRO NERVOVÝ A SRDEČNĚ CÉVNÍ SYSTÉM

Čekankový nápoj je krajně užitečný pro jedince trpící vysokým krevním tlakem, neurastenií, depresemi, nespavostí, migrénou. Uklidňující působení na nervový systém má čekanka díky obsahu vitamínů skupiny B (zejména tyto vitamíny „odpovídají“ za dobrou náladu, klidný spánek, energičnost a bodrost). Zároveň čekanka bohatá na draslík, který je nezbytný pro správnou činnost srdce, pomáhá odstranění „špatného“ cholesterolu z krve, způsobuje rozšíření cév, působí na zvýšení amplitudy a normalizaci rytmu srdečních stahů. Ve spojení s tím může být příjem čekanky ve stravě užitečný pro lidi strádající arterosklerózou, tachykardií, ischemickou chorobou srdeční a dalšími nemocemi srdečně cévního systému. Vysoký obsah železa v čekance umožňuje použití v prevenci i komplexním léčení chudokrevnosti.

UŽITEČNOST ČEKANKY PRO ŽALUDEK A TRÁVÍCÍ TRAKT

Odvar z kořenů čekanky byl odedávna považován jako jeden z nejlepších prostředků proti nechutenství. Kromě toho podporuje rozpouštění žlučových kamenů, tvorbu žluče a činnost jater. V čekance obsažený inulin je bifidostimulátorem – podporuje rozvoj příznivé střevní mikroflóry, což upevňuje celkovou imunitu organismu. Ve spojení s výše uvedeným nachází čekanka uplatnění v prevenci i léčení žaludečních vředů a dvanácterníku, gastritidy, disbakteriózy, dispepsie, zácpy, onemocnění jater a žlučníku.

UŽITEČNOST ČEKANKY PŘI CUKROVCE A OTYLOSTI

Přítomnost inulinu v čekance pomáhá snížení úrovně cukru v krvi, zlepšení látkové výměny i trávení, a všechny tyto vlastnosti hrají příznivou roli v prevenci i léčení cukrovky a v boji s nadváhou.

ČEKANKA PŘI KOŽNÍCH ONEMOCNĚNÍCH

Díky baktericidním a protizánětlivým účinkům čekanky ji můžeme úspěšně používat při podpoře hojení ran. Odvary a tinktury lze efektivně použít při léčení planých neštovic, seboroické dermatitidě, vitiliga, ekzémů, furunkulů, lupénka apod.

ČEKANKA PRO TĚHOTNÉ

Čekankový nápoj je jedním z nejužitešnějších v průběhu těhotenství: usnadňuje práci srdce, blahodárně působí na játra a tím pomáhá rychlému vylučování toxinů, což je v těhotenství zvláště důležité. Reguluje práci střev a tím pomáhá ženám se sklony k zácpám. Podle výzkumů australských vědců pomáhá zvyšovat množství červených krvinek a tím očišťuje a osvěžuje složení krve a čistá krev matky zajišťuje zdraví a životaschopnost novorozence.

cekan.jpg

RECEPTY

Čaj z čekanky:

1 čajovou lžičku zalejeme ¼ litrem studené vody, přivedeme k varu a vaříme 3 minuty. Poté zcedíme, popř. dosladíme medem.

Turek z čekanky:

1 čajovou lžičku vsypeme do hrnku (2dcl), zalejeme vroucí vodou, necháme luhovat 5 minut pod pokličkou. Hotový nápoj pijeme buď s „lógrem“, nebo scedíme. Sladíme dle chuti.

 

ČEKANKOVÝ VÝLUH

při onemocnění trávicího traktu:

1 čajovou lžičku zalejeme 2 dcl vroucí vody a vaříme na mírném ohni 10 minut, necháme luhovat 1 hodinu, scedíme. Pijeme po půl deci 4 krát denně.

otoky srdce, arytmie:

2 polévkové lžíce zalejeme 2 dcl vroucí vody, necháme pod pokličkou luhovat 30 minut, scedíme. Užívat 2 polévkové lžíce 3 krát denně

zlepšení trávení:

2 polévkové lžíce zalejeme 4 dcl vroucí vody a na mírném ohni vaříme 10 minut, necháme luhovat pod pokličkou 2 hodiny, scedíme. Pijeme 1 dcl 3 krát denně půl hodiny před jídlem.

Čekanka není oficiálním léčivem. Můžete používat jako podpůrný prostředek léčby.