Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lněný olej

13. 7. 2016

Lněný olej obsahuje:

  • polynenasycené mastné kyseliny Omega 3 a 6, které se nesyntetizují v lidském organismu a je krajně důležitý jejich každodenní příjem v dostatečném množství a vyváženém složení

  • vitamíny skupiny B, hrající velkou roli v buněčném metabolismu

  • vitamíny skupiny E, mající antioxidační vlastnosti a působící při přeměně tuků, bílkovin a uhlohydrátů

  • vitamíny skupiny C, které pomáhají upevňovat imunitu a předcházet infekcím a zánětům

  • nedostatkové a cenné mikroelementy selen, chrom, křemík a další

Je třeba zdůraznit, že ve lněném oleji je mnohem více Omega 3 kyselin, než v rybím tuku. Chuť oleje je charakteristicky hořká a zesiluje se při skladování po otevření balení.

Použití v kuchyni: zásadně tepelně neupravujeme, lze použít do salátů, přimíchávat do dresinků, majonéz apod.

Použití v kosmetice: je možné přidávat olej do tělových krémů a masek

Způsob užití: 1 čajová lžička 2 – 3 krát denně

Důležité: oleje podléhají oxidaci, proto je nutné je spotřebovat nejdéle do tří měsíců od otevření a po otevření skladovat nejlépe v chladničce.