Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ostropestřecový olej

13. 7. 2016

Dárek Panny Marie“ - tak nazývali odedávna naši předkové ostropestřec. V jedné legendě se říká, že sama Panna Maria označila tuto rostlinu jako léčivou, a od těch dob si cení ostropestřec lidé na celém světě. O jeho složení a užitečných vlastnostech se učí v mnohých medicínských institucích a vědeckých centrech. V roce 1968 se vědcům v Institutu farmacie v Mnichově podařilo oddělit základní učinnou součást semen ostropestřece – vzácný komplex flavonoidů silymarin, mající výrazné hepatoprotekční (játra chránící), antioxidační a protizánětlivé účinky. Tato látka zneškodňuje do těla vstupující jedy a toxiny ještě před negativním dopadem na práci jater a žlučových cest. Podle výzkumníků je sylimarin v současnosti jediná přírodní sloučenina, která spolehlivě chrání jaterní buňky a obnovuje jejich membrány.

Ostropestřecový olej vyrobený lisováním zastudena má v sobě zachovány přírodní komponenty. Olej zesiluje vylučování žluči, podporuje detoxikační funkce jater a normalizuje procesy látkové výměny. Díky tomu se zlepšuje trávení a posiluje obranyschopnost.

 

Olej ostropestřece obsahuje:

 

  • mikro a makro elementy nezbytné pro lidský organismus

  • celá skupina v tuku rozpustných vitamínů – A, D, E, K – ze kterých většina se nesyntetizuje v lidském organismu, proto musí být pravidelně doplňovány

  • polynenasycené mastné kyseliny Omega 3 a 6

  • flavonolignany, které brání průniku toxinů do jaterních buněk

 

Použití v kuchyni: olej má neutrální chuť a zápach, proto je vhodný pro studenou kuchyni

 

Péče o pleť: olej je efektivní prostředek, blahodárně působící na pleť, zvlhčuje, napomáhá regeneraci buněk a proti tvorbě vrásek na tváři, krku i v dekoltu; přidávejte olej do pleťových masek, vody a krémů.

Způsob užití: 1 čajová lžička 2 – 3 krát denně

Důležité: oleje podléhají oxidaci, proto je nutné je spotřebovat nejdéle do tří měsíců od otevření a po otevření skladovat nejlépe v chladničce.